MUTLU VE TATLI YILLAR...




Koskoca bir yılı daha geride bıraktık. Yepyeni umutlarla yeni bir yıl - 2009 - geliyor bu gece.
2009 yılına girerken ne yazık ki pek iç açıcı şeyler yaşamadık. Özellikle 2008'in son aylarında . Ekonomik kriz ve getirdikleri, savaşlar, açlık, cinayetler, tecavüzler, küresel ısınmanın getirdiği susuzluk 2008'e damgasını vurdu maalesef.
Yeni Yıl umut demektir. Ben kızlarım için, yeni doğacak nesiller için ve bizler için umudun hiç bitmemesini diliyorum. Umut ettiğimiz sürece güzellikler için savaşabiliriz. Ve elimizdekilerin kıymetini bilip onları korumayı, çoğaltmayı başarabiliriz.
Umarım 2009 tüm dünya ülkeleri için umutların yeşerdiği, sorunların çözümüne başlanıldığı bir yıl olur.

Hepimize mutlu, umutlu, gülümseten ve tatlı yeni bir yıl diliyorum...



Gelelim şekerli cam kurabiyelerime...
işte herşey 2.5 yaşındaki kızlarımın gülümsemeleri için yapıldı. Onların gülümsemelerini görmek mutluluğun anlamı, varlığımın sebebi...

İşte bu gülümseme için yapıldı tüm yılbaşı hazırlıkları hemde onlarla birlikte : ))
Ve yine birlikte süsledik ağacımızı...
3 günde epey azalsa da kurabiyeler ağaçta bu akşam onlar kreşten dönünce yine şaşıracaklar. Ağaçta zencefil adamaları görecekler :))
Ve tabi yılbaşı pastamızı da onların çok hoşuna gideceği bir şekilde tasarladım. Pastamız ve diğer kurabiyeler henüz tamamlanmadığı için yeni yıla kaldı yayınlanmaları.



Vitray /cam/şekerli kurabiye de denilen ingilizcesi " Stainglass Cookies "olan bu kurabiyeler özellikle ışık altında çok hoş bir görüntü veriyor. ancak ortalarında ki şeker kurabiye ye sert bir doku kazandırıyor. çok az pişriseniz bile kurabiye soğunca özellikle şekerli kısımlara yakın kısmı sertleşiyor. Bu kurabiyeler için ben herzaman yaptığım şeker kurabiyelerden ayrı bir tarif kullandım. Ortada ki şekerlerin tadı elma/limon/ böğürtlen aromasında olunca kurabiyeleri de bu aromaya uygun olarak limonlu yaptım. Portakallı da güzel olabilir.
Tarifi "Betty Crocker Cookie Book" adlı kitaptan yaptım.
  • 3/4 cup tereyağ
  • 1 cup şeker
  • 1/2 tsp limon aramoası ( dr. oetker'in limon aromasını kullandım )
  • 2 yumurta ( 1 yumurta kullandım )
  • 2.5 cup un
  • 1 tsp kabartma tozu
  • 1/4 tsp tuz
Önce yağ-şeker iyice karıştırılır ardından aroma ve yumurta eklenir. kuru malzemeler elenip yavaş yavaş karışıma ilave edilir. yoğurulduktan sonra 1 saat kadar strech filme sarılıp soğutulur. Sonra hamuru 3-4 mm kalınlığında açıp kalıplarla kesilir. ortaları istediğimiz şekilde çıkarılır. 170 derecede 3-4 dk pişirilir. sonra tepsi çıkartılıp ortasına ezdiğimiz renkli şekerler kaşık yardımıyla dikkatlice dökülür. tekrar fırına atılarak 5 dk daha pişirilir.
soğuduktan sonra tepsiden alınır.
özellikle belirtmek istediğim bir nokta var. Nilsuncuğum özellikle senin için.
Fırına kurabiyeleri, şekerleri koymadan atmamızın sebebi şekerler gereğinden fazla eriyip kaynarsa eğer şekillerin dışına taşarak akmış/taşmış bir şeker görüntüsüne sebeb oluyor. Bunu engellemek için şekerler erir erimez almak lazım.
Bu arada kurabiyelerin ortalama pişme süresi benim fırınım da 9 dk.şekerlerin erime süreside 4-5 dk bu farkı önceden pişirerek kapatıyoruz. önemli bir detayda fırınınızın markası ne olursa olsun 11-12 dk dan daha fazla pişirmemek gerekiyor yoksa taş gibi kurabiyeleriniz olur.

Hem damağınıza hemde gözünüze afiyet olsun..


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Tariflerimize Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir.
Lütfen Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşır mısınız?