Karadenizliler'in meshur kara lahanasi: Kara lahana (Brassica oleracea Acephala), turpgillerden (Brassicaceae), geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, kış sebzesi olarak yetiştirilen ve yaprakları koyu yeşil olan bir lahana çeşididir. Doğu Karadeniz ( Trabzon, Rize, Artvin) halkının temel besin maddesidir. Yaz-kış yenilen bu sebzenin adı Eski Yunanca'daki lahana "yenilebilen sebze" [1] kelimesinden gelmekte ve bölgede pancar, kelem, pezük, lu (Lazca), şaviphali (Gürcüce)[2] olarak da adlandırılmaktadır.
Gecen gunlerde, hayatimda ilk kez yaptim ve yedim. Buralarda "kale" diye geciyor.
Once bir tencerede, az suyla 15-20 dakika kadar hasladim. Diger yandan sogani, sarimsagi, havucu, kereviz sapini, cok cok az zencefili salca ile kavurdum. Biraz pirinc ve bulgurla lahanalara karistirdim. Tuz, biraz toz sebze kurusu ekledim..
Sicak sicak, ustune bol aci pul biberle nefis oldu :) Ertesi gune kalanin, icindeki bulgur ve pirinc sebebiyle suyu cekilmisti, onu da sarimsakli yogurtla karistirdim :))
Taviye ederim :)
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Tariflerimize Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir.
Lütfen Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşır mısınız?