GÜL TATLISI VE KARAMELLİ ÇİKOLATA DİLİMLERİ




Herkesin geçmiş kurban bayramı kutlu olsun. Bu bayram için 3 çeşit kurabiye, gül tatlısı ve karamelli çikolata dilimleri hazırladım misafirlerimiz ve kendimiz için. kurabiye tarfileri bir sonraki post'ta kaldı. önce favori gül tatlısını yazalım. bu tatlıyı ilk kez arkadaşım Gül'de görmüştüm şekline bayılmıştım. aradan neredeyse 1 yıl geçti ama ben ancak deneme fırsatı bulabildim. onun önerdiği tarif ile hazırladım. Gülleri yapmak çok zevkliydi düşündüğüm kadar vakit almadı ve çok kısa zamanda hazırlayabildim. Ben ortalarına ceviz yerine badem koydum tomurcuğu daha iyi yansıtır diye .

tarif yemek günlüğüm'e ait.


  • 1 Su bardağı sıvı yağ ( kanola yağı kullandım )
  • yarım su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 yumurta
  • yarım paket oda sıcaklığında margarin ( tereyağ kullandım )
  • 1 paket vanilya
  • yarım paket kabartma tozu ( bir daha ki yapışımda kullanmayı düşünmüyorum )
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 tutam tuz
  • aldığı kadar un
  • ortaları için 30 adet tatlı badem
ŞERBETİ :
  • 3 Su bardağı su
  • 2.5 Su bardağı şeker
  • çeyrek limonun suyu
Önce şerbetinin malzemelerini bir tencereye koyun ve kaynatın. kaynamaya yakın limon suyunu ekleyin. Ve şerbeti ılımaya bırakın .
Hamuru için tüm malzemeyi ekelyip yumuşak bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun. Merdane ile 3-4 mm kalınlığında açın ve yuvarlak kalıplarla ( çay bardağı yada kahve fincanıda olur ) 6 adet kesin. Her bir yuvarlağın yarısı diğerinin üzerine gelecek şekilde yanyana dizin. Rulo şeklinde sarıp ikiye kesin. Yağlanmış fırın tepsisine dizip ortalarına badem koyun. 180 derecede üzerleri hafifi pembeleşene kadar ( benim fırınımda yaklaşık 17 dk ) pişirin. Fırından çıkar çıkmaz sıcakken ılık şerbeti üzerine dökün.
Afiyet Olsun.





KARAMELLİ ÇİKOLATA DİLİMLERİ
Diğer yaptığım tatlı ise bu kitaba ait. Yapılması biraz uğraştırıcı ama profesyonel bir lezzet oldu . Yoğun bir tadı var. Bu nedenle küçük bir dilim tüm tatlı ihitiyacınızı karşılıyor.
tabanı :
  • 250 gr un
  • 75 gr pudra şekeri
  • 175 gr tereyağ
hamuru pürüzsüz bir hal alana kadar iyice yoğurun. Ardından 30 * 20 cm'lik bir dikdörtgen kalıba hamuru yayın. Kaşıkla üzerini düzeltip 180 derecede 20 dk pişirin. Bu tabanı cheesecake tabanı olarakta kullanabilirsiniz. Taban soğurken karameli pişirin.
not: Karamel için kitaptaki tarifi tam 2 kez denememe rağmen istediğim karamel sonucunu alamadım. fazlaca sulu oldu. Bende gözkararı şeker-tereyağ ve süt ile yaptım. istediğim kıvamı alana kadar süt ekledim.
sizlere kitabın tarifini veriyorum ama kendi karamel tarifinizi kullanmanızı tavsiye ederim.
karamel :
  • 90 gr tereyağ
  • 90 gr kahverengi şeker
  • 400 ml süt
Malzemelerin hepsi bir tencereye konulup karıştırarak kıvamı artana kadar kaynatılır. karameli soğumuş tabana dökerek buzdolabında karamel soğuyana kadar bekletilir
bu arada
en üst çikolata kaplaması için
  • 50 gr sade
  • 90 gr bitter
  • 90 gr sütlü çikolata eritilir.
Ben çikolata miktarını yaklaşık 2 katı artırdım. Bol çikolata karamel ile daha uyumlu olur diye düşündüm. En alta bir kat bitter üzerine sütlü çikolatayı yaydım. En üstede beyaz çikolata ile desenler yaptım. Soğuduktan sonra servise hazır karamelli çikolata dilimleri
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Tariflerimize Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir.
Lütfen Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşır mısınız?